
De Border Collie
Het ras
De Border Collie kom van oorsprong uit het grensgebied tussen Schotland en Noord-Engeland. Het is een gedreven en energiek ras dat van oorsprong gefokt werd als werkhond: het hoeden van schapen (en ander vee). Zijn snelheid, aangeboren herdersintinct en manier van lopen maakt hem maar uitermate geschikt voor. Zijn mooie verschijning, trainbaarheid en intelligentie maken het een ras vandaag de dag nog steeds erg populair is.
Zijn werklust en veelzijdigheid maken ook dat de Border Collie het ideale ras is voor hondenactivitieten zoals gehoorzaamheid, behendigheid en als speurhond voor het opsporen van explosieven en drugs. Daarnaast wordt hij steeds vaker ingezet in de showring.
Om een gelukkig leven te hebben vragen de natuurlijke karaktereigenschappen van de Border Collie om voldoende fysieke en mentale stimulans. De Border Collie is behalve een gedreven ook een gevoelig ras. Krijgt hij niet de juiste begeleiding en voldoende uitdaging dan kan dit voor problemen zorgen. Hij zal dus het beste gedijen bij een wat meer ervaren baas die actief met hem aan de slag wil gaan.
De hoge werkdrive van de Border Collie betekend niet dat je de hele dag met je hond aan het werk moet. Naast voldoende stimulans draagt juist ook rust bij aan een gezonde balans en een tevreden, stabiele hond.
De Border Collie is over het algemeen een sterk ras dat weinig gezondheidsproblemen kent en heeft een gemiddelde levensduur van 12-15 jaar. Reuen hebben een schofthoogte van tussen de 50-56 cm met een gewicht van 14-20 kg. Teefjes zijn tussen de 46-52 cm hoog en wegen 12-19 kg.
Een goede fokker zal zijn of haar honden altijd alvorens het fokken testen op mogelijke erfelijke ziektes. In Nederland worden Border Collies getest volgens de regels die de Raad van Beheer stelt op oogafwijkingen en heupdysplasie (een afwijking die kan leiden tot mobiliteitsproblemen) en wordt er een DNA test gedaan om te zien of een hond drager is van of een verhoogde kans heeft op bepaalde ziektes.
Daarnaast moet de fokker verantwoorde keuzes maken in de selectie van honden als het gaat om kleur. Zo mogen 2 merle honden nooit gecombineerd worden. Uit deze combinatie zullen hele witte pups geboren waarvan bekend is dat zij vaak kampen met veel verschillende (ernstige) gezondheidsproblemen.

Contact
Manon Voortman
+31 6 506 06 327
manon_hidding@hotmail.com